Texas Holdem este cel mai popular joc de poker la ora actuala. Cei care doresc sa invete regulile pot citi tutorialul de mai jos.

Se joaca cu pachet de 52 de carti, fara joker. Se impart cartile incepind de la butonul de dealer astfel: cite doua carti cu fata in jos pentru fiecare jucator.
Apoi dealerul pune pe masa de joc trei carti cu fata in sus, numite si FLOP. A patra carte sau TURN-UL iar la sfarsit a cincea si ultima: RIVERUL.

 

Mainile (Hand rankings)

 

1. Cartea cea mai mare (High Card)

eMagie.ro High Card

2. O pereche (One pair)

eMagie.ro O pereche

3. Doua perechi (Two pairs)

eMagie.ro Doua perechi

4. Trei bucati (Three of a kind)

eMagie.ro Trei Bucati

5.  Chinta (Straight)

eMagie.ro Chinta

6. Culoare (Flush)

eMagie.ro Flush

7. Full House (Full House)

eMagie.ro Full

8. Careu (Four of a kind)

eMagie.ro Careu

9. Royala mica (Straight Flush)

eMagie.ro Straight Flush

10. Royala mare (Royal Flush)

eMagie.ro Royal Flush

 

OPTIUNI

 

Check - inca esti in joc dar alegi sa nu pariezi
Fold - iesi din joc
Call - inseamna ca pariezi exact cat a pariat si adversarul
Bet - inseamna ca vrei sa pariezi
Raise - inseamna ca deja cineva a pariat dar tu vrei sa pariezi peste

 

Nu toate optiunile sunt valabile in orice moment. De exemplu : Daca cineva pariaza nu poti spune check, trebuie sa egalezi betul (call), sa pariezi mai mult (raise) sau sa iesi din joc (fold).

 

Blind-urile (Blinds)

Hold’em se joaca cu doua blinduri: small blind si big blind, niste beturi fortate care trebuie puse inainte de a se imparti cartile. Big blind (al doilea din stinga dealerului) este de doua ori mai mare ca small blind (primul din stinga dealerului). Valoarea lor e stabilita de organizatori. La fel ca si butonul de dealer si blindurile se misca in ordinea acelor de ceasornic.

Primul jucator din stanga pune in joc blind-ul mic (small bilnd) care este jumatate din blind-ul mare (big blind).

Al 2-lea jucator din stanga pune blindu-ul mare (big blind).

Toti ceilalti jucatori de la masa au optiunea de a se arunca (fold) , de a merge mai departe (call) sau de a mari miza (raise).

In Texas Holdem sunt 4 runde de pariuri.
Prima inainte de FLOP , a 2-a dupa flop , a 3-a cand se intoarce a 4-a carte (TURN-ul) si ultima runda de pariuri la a 5-a carte – RIVER-ul
Dupa RIVER toata lumea intoarce cartile si se vede care este castigatorul.

Poti juca Holdem Limit (Fixed limit) sau Holdem No Limit.

 

Turneele (Tournaments)


Poti vedea des la televizor turnee de poker. In turnee toata lumea are acelasi numar de jetoane. Cand ai pierdut toata jetoanele esti afara din turneu. Turneul va continua pana un singur jucator ramane cu toate jetoanele.

 

Cum sa iti citesti adversarii

Toata lumea vrea sa stie cum iti citesti adversarii. Sa iti citesti adversarul nu este usor. Este o arta combinata cu stiinta.

Sunt doua lucruri pe care le poti combina ca sa iti citesti adversarul.

1. Incearca sa observi manierele sau ticurile adversarului. Dar totusi sa fim seriosi. Sa iti dai seama de mana adversarului dupa cum isi rasuceste biscuitele (vezi filmul shade) nu prea o sa mearga.

2. Cel mai bine este sa te concentrezi asupra obiceiului de pariere al adversarului. Cum pariaza in decursul jocului si eventual in istoria sa ca jucator de poker.

Chiar daca comportamentul fizic nu este cel mai precis sunt totusi indicii care te pot ajuta. Spre exemplu daca un adversar pariaza agresiv si mai si gesticuleaza , sansele sunt ca acel adversar sa incerce sa te intimideze. Poate sa blufeze. Deasemenea daca adversarul pariaza timid , aveti grija. E posibil sa aiba mana buna si sa va invite in acest fel sa puneti mai multi bani in joc.

Un alt exemplu: Cartile se intorc si apare un As pe masa. Adversarul ofteaza sau da din cap in semn de dezamagire . De cele mai multe ori acesta este un semn de actorie. Acel As il ajuta foarte mult si doar incearca sa va faca sa  puneti mai multi bani in joc.
Daca v-ati dat seama ca joaca teatru , atunci il aveti la mana pe acel adversar.
Marii jucatori nu se bazeaza insa numai pe citirea adversarului. Se bazeaza pe stiinta jocului.
Daca stii sa combini stiinta cu abilitatea de ati citi adversarul , atunci esti un bun jucator de poker.

 

Primul lucru la care trebuie sa ne gandim cand jucam holdem este la ce maini sa jucam si la ce maini sa ne aruncam (Fold).

 

Pozitia la Masa

Sunt 3 pozitii la masa :  timpurie (early) , de mijloc (middle) si tarzie (late). Primele 3 locuri sunt considerate pozitii timpurii (early). Apoi avem pozitia de mijloc si butonul de dealer si urmatoarele 2 pozitii din dreapta butonului de dealer sunt considerate pozitii de sfarsit (late).

Primele maini pe care le vom explica sunt sunt perechile mari compuse din A sau K . Evident ca veti juca o astfel de mana din orice pozitie aveti la masa dar in pozitia timpurie (early) este foarte important sa mariti potul , ca sa incercati sa mai excludeti din adversari si sa va usurati munca.  Nu o sa vreti sa jucati cu o pereche de K impotriva la 4 adversari.
Daca va aflati intr-o pozitie de mijloc si inaintea voastra adversarii au marit miza iarasi trebuie sa plusati dar putin mai mult ca sa mai inlaturati din adversari.
In pozitia de sfarsit (late) este cel mai bun loc in care puteti fi. Deja a-ti vazut tot ce s-a intamplat inaintea voastra . La o astfel de mana(A sau K) in orice pozitie va aflati la masa trebuie sa mariti miza (raise).

Daca aveti in mana Q 10 sau K  J nu este indicat sa va aruncati in joc prea tare.

Exemplu: Aveti K J. Se intorc primele 3 carti si jos apare un K 4 5 . O sa credfeti ca aveti o mana buna si plusati in continuare si inaintati in joc pana la river. Dar sunt sanse ca adversarul sa aiba un A si un K si sa va toti banii.

Cele mai dificile maini sunt probabil perechile de valoare mijlocie. Perechile de J , 10 , 9 si chiar 8.
Sa zicem ca aveti o pereche de 8.
Din pozitia timpurie sunt cateva modalitati de a aborda jocul.
Una din ele ar fi sa spuneti check dar totusi e de preferat sa dati un raise pentru a mai scoate din joc adversari.
Dintre-o pozitie de mijloc depinde de ce s-a intamplat inaintea dumneavoastra. Daca nimeni nu a dat raise atunci puteti da raise . Insa daca cineva a dat raise inaintea voastra dintrt-o pozitie timpurie (early) sansele sunt ca acel adversar sa aiba o mana buna. Atunci cel mai bine este sa spuneti call. Cand se intoarce flop-ul si intra un 8, atunci aveti o mana buna si va puteti distruge adversarii.
Din pozitie tarzie , daca nimeni nu a marit potul este momentul perfect sa mariti miza (raise) . Daca insa s-a marit miza(raise) inaintea voastra, indicat este sa spuneti Call. Daca inaintea voastra a fost un raise si un re-raise, atunci o pereche de 8 nu poate fi o mana buna. Cel mai bine sa tineti la banii vostrii si sa va aruncati (fold).

 

Perechile mici

Trebuie sa aveti mare grija cand jucati cu perechi mici. Intr-o pozitie timpurie indicat este sa spuneti check si sa incercati sa vedeti flop-ul fara prea multi bani. Aveti optiunea sa va aruncati si la carte cam asta scrie. Alta varianta ar fi sa dati raise dar acest lucru il puteti face doar atunci cand simtiti ca stapaniti masa.
Dintr-o pozitie de mijloc daca nimeni nu a marit miza(raise),  incercati sa dati raise ca sa atacati blind-urile sau daca aveti indoieli dati check ca sa vedeti flop-ul.
Pozitia tarzie este ideala. Daca nimeni nu a marit potul, neaparat trebuie sa dati raise si sa atacati blind-urile.

 

Suited conectors – 2 carti consecutive de aceeasi culoare care pot fi folosite la alcatuirea unei chinte

Daca joci aceste maini corect poti castiga multi bani.
Dintr-o pozitie timpurie si cu putine jetoane , trebuie sa te arunci.
Daca ai multe jetoane atunci este indicat sa dati un mic raise pentru a va pune adversarii pe ganduri.
Intr-o pozitie de mijloc daca deja a avut loc o marire de miza (raise) si voi nu aveti chiar multe jetoane , atunci nu e indicat sa continuati. Daca insa nimeni nu a marit miza, atunci putei voi sa dati un raise si poate sa castigati blindurile.
In pozitia tarzie (late) incepe distractia. Daca toti au spus check, atunci dati raise ca sa atacati blind-urile iar daca toti au dat fold atunci iarasi luati blind-urile.
Daca un jucator din pozitie timpurie a dat un raise si banuiti ca are asi sau popi mergeti mai departe. Vedeti flopul si daca va intrat chinta e de vis. El va da raise voi veti da raise, el va da All In si i-ati luat banii.

Desigur ca sansele matematice in poker conteaza foarte mult. Dar conteaza si cu ce adversari va confruntati.

 

Sa ai luam pe rand:

 

AMATORII
Jucand cu amatorii veti face o gramada de bani. Ei nu stiu ce joaca exact. Joaca tot felul de maini care normal nu ar trebui jucate.
De retinut este ca atunci cand jucati cu amatori nu trebuie sa blufati. Daca incercati sa blufezi un amator atunci veti deveni un amator.

 

PIETRELE (Rocks)
Acestia sunt aceaia care cand joaca au intoatdeauna mana buna. Deci cum poti sa te bati cu cineva care intra in joc doar cand are mana?
E de fapt foarte simplu. Cand acesta pariaza , iesi din joc.
Cand PIETRELE pun blind-urile atunci dati raise. Ei nu joaca decat daca au mana.
Acestia au succes inpotriva incepatorilor sau a maniacilor.
Daca esti profesionist, ai poti exploata foarte usor.

 

MANIACII

Cand jucati cu maniacii trebuie sa fiti foarte atenti.
Ei joaca tot felul de maini, dau raise , check , blufeaza, jocul lor nu are nici un sens. Trebuie sa le intinzi capcane. Prindei cand blufeaza si le iei banii la ultima carte.
Totusi pentru un profesionist acestia sunt cei mai periculosi. Ei nu prea se descurca cu amatorii sau cu pietrele dar pentru profesionisti sunt foarte periculosi.

 

PROFESIONISTII

Cand joci cu un profesionist trebuie sa dai ce ai mai bun.
Profesionistii nu sunt previzibili. Combina strategiile foarte bine. Sunt greu de citit.
Deci de ce sa te chinui si sa risti cu un profesionist cand sunt atatia incepatori carora le poti lua banii?
Cu un profesionist joaca doar atunci cand ai o mana foarte buna.

 

BLUFFUL

Trebuie sa stii cu cine sa blufezi.
Hai sa ne gandim putin. Cum o sa blufezi un amator. Nu stie ce carti are el, dar sa stie ce aveti voi. La fel si cu maniacii. Pe ei trebuie sa ai prinzi in capcana nu sa ai blufezi.
Bluful merge cel mai bine impotriva pietrelor si a celor timizi.

Sunt mai multe moduri de a blufa. Poti incerca un bluf la ultima carte cand nu ai nimic in mana sau poti incerca un semi bluf . Sa zicem ca ai 2 carti de trefla in mana si 2 in flop. De ce sa nu dai un raise? Daca nimeni nu merge mai departe ai luat blind-urile. Daca cineva merge mai departe sunt sanse sa mai intre o trefla si sa ai culoare. Castigi si mai multi bani.
Foarte importanta este pozitia la masa cand blufezi. Daca esti ultimul si adversarul dinainte spune check spre exemplu , ori nu are nimic ori incearca sa te prinda in capcana. E treaba ta sa iti dai seama ce are in mana.

Daca sunteti soar 2 in joc poti blufa, mai ales daca adversarul a spus check, dar daca sunt 4 oameni in joc, hai sa fim seriosi. Nu poti pacali pe toata lumea.

De ce sa arati mana dupa un Bluf?
Nu e nimic mai frumos decat sa vezi fata adversarului cand acesta vede ca nu aveai nimic in mana, iar restul de la masa va vor lua frica. Vor vedea ca aveti curaj si nu va vor putea citi.

 

STRATEGIA IN POKER

Cateodata strategia corecta in holdem no limit este exact opusul strategiei corecte in limit holdem.

EXEMPLU : Probabil cea mai mare diferenta intre limit si no limit holdem este felul in care abordezi flopul.
Sa zicem de ca aveti A J iar in flop apare J 9 4 . In limit holdem vrei sa pariezi si sa dai raise si re-raise cat poti de mult, dar daca joci no limit holdem e mai dificil. Ai o pereche , dar daca cineva are ceva mai mare poti pierde tot ce ai. Asa ca in no limit holdem trebuie sa ai mai multa grija.

La limit holdem cand ajungi la river este normal sa fii agresiv . Daca crezi ca ai cea mai buna mana, mai pariaza o data. Ce se poate intampla asa de rau? Pierzi doar un joc. Nu e sfarsitul lumii. Dar in no limit holdem poti pierde totul. Chiar daca crezi ca ai cea mai buna carte , de multe ori nu e asa. Cateodata cel mai bine este sa dai check si sa castigi ce e deja pe masa.

 

Blufful in limit si no limit holdem

Limit holdemul este considerat stiinta pe cand no limit holdem este mai mult o arta.

La limit holdem e greu sa blufezi. Sansele sunt ca adversarul sa mearga mai departe pentru ca nu pierde foarte mult. E greu sa intimitezi si sa pacalesti adversarul la limit holdem.
La no limit poker poti paria tot ce ai. Asta sigur sperie orice adversar.

 

Turnee vs Partide de poker

Intr-un joc de poker normal tot ce trebuie sa faci este sa joci cat mai bine si sa iti maresti profiturile.
In turnee este altceva. In turnee trebuie sa stii sa iti gestionezi banii si sa supravietuiesti.

La inceputul unui turneu trebuie sa iti asumi riscuri calculate si sa incerci sa pui mana pe banii celor care au iesit din joc repede. Sunt multi jucatori slabi la inceputul turneului si daca nu pui mana pe banii aia atunci banii vor pica pe mana adversarilor tai.

In mijlocul turneului daca esti la masa cu timizi si pietre atunci fii tu un maniac si le iei banii. Daca esti cu maniaci la masa trebuie sa ai rabdare. Sa le intinzi capcane si sa prinzi momentele prielnice sa le iei banii.

In ultima parte a turneului raman de obicei cei mai buni,
Atunci trebuie sa devii agresiv si sa fii capabil sa risti.